nds-bootstrap loader: Run commercial NDS backups from an SD Card

Discussion in '3DS - Homebrew Development and Emulators' started by shutterbug2000, Dec 24, 2016.

  1. soniccomcisbr

    soniccomcisbr GBAtemp Fan

    Member
    3
    Jul 27, 2014
    Brazil
    Fortaleza, Brazil
    Mario vs Donkey kong mini land mayem the sprites are invisible even with AP patch. I tried to patch with the xdelta file and tried to get a prepatched rom. Both cases invisible sprites
     
  2. bobrocks95

    bobrocks95 Advanced Member

    Newcomer
    3
    May 9, 2007
    United States
    Unfortunately AP patches generally expect a completely unpatched rom, so you can't apply the translation then the AP patch (or vice-versa). Try just the translation though, some of them have AP patches built in.

    If that doesn't work either it will take until nds-bootstrap has AP patching built-in.
     
    elenarguez likes this.
  3. nl255

    nl255 GBAtemp Addict

    Member
    6
    Apr 9, 2004
    I had the same problem with Puzzle Quest but fixed it by forcing 67mhz NTR speed. I have just tested both Hotel Dusk and Clubhouse Games with the CPU speed set to 67mhz/NTR and on Hotel Dusk there is some minor flickering at the left/top (left if holding it while playing the game right handed, top if holding it like you would normally hold a 3ds system) of each screen but nothing major. Both versions of clubhouse games have no graphical glitches (tested by playing I doubt it) at all with the CPU speed set to 67mhz.
     
    Last edited by nl255, Jul 9, 2018
    Roxie Mika likes this.
  4. Roxie Mika

    Roxie Mika Huh? Who, me?

    Member
    3
    Mar 14, 2015
    United States
    Chicago, IL
    Nice, that worked like a charm! Clubhouse Games looks perfect now. Thanks!
     
  5. Ars92

    Ars92 Newbie

    Newcomer
    1
    Jul 9, 2018
    Malaysia
    Is auto AP patching actually something which will be worked on in the future or something people are assuming will be added?

    Sent from my LG-H990 using Tapatalk
     
  6. Robz8

    Robz8 Coolest of TWL

    Member
    15
    Oct 1, 2010
    United States
    It's something people are assuming will be added.
     
    Ars92 likes this.
  7. nl255

    nl255 GBAtemp Addict

    Member
    6
    Apr 9, 2004
    If a game isn't working properly the first thing that should always be done is to disable any "enhancements" such as overclocking the CPU. That goes for both native 3DS games as well as DS games run via nds-bootstrap.
     
    Roxie Mika likes this.
  8. jt_1258

    jt_1258 GBAtemps Midna

    Member
    7
    Aug 21, 2016
    United States
    The Twilight Realm
    well dam, I haven't copied the update files over in quite some time cause I can't be bothered but it is amazing how far this has come. Great job
     
  9. Ars92

    Ars92 Newbie

    Newcomer
    1
    Jul 9, 2018
    Malaysia
    Hah thought so. Anyway wanted to say you're doing God's work here (at least in emulation terms :P)

    And looking at when the github release started in 2016, and now you guys have created such a simple reliable way to be able to play ds games on 3ds....hats off to you guys!

    Sent from my LG-H990 using Tapatalk
     
    Robz8 likes this.
  10. PublicEnemy1

    PublicEnemy1 Newbie

    Newcomer
    1
    Tuesday
    United States
    Somewhere in the state nobody cares about
    Um, is there an AP patch for Mario & Luigi: BIS somewhere? Cuz that's the only way I'm playing this game.
     
  11. Robz8

    Robz8 Coolest of TWL

    Member
    15
    Oct 1, 2010
    United States
    Even with an AP patch, it won't work past the save select screen.
     
  12. PublicEnemy1

    PublicEnemy1 Newbie

    Newcomer
    1
    Tuesday
    United States
    Somewhere in the state nobody cares about
    OK. I am excited for the day where it's finally possible for that game to work on the bootstrap. I remember the days where almost no games were playable.
     
  13. Marko76

    Marko76 GBAtemp Psycho!

    Member
    11
    Aug 19, 2015
    United Kingdom
    Clydebank
    Yep the game has about 5 anti piracy measures in it. The only available patch just removes the first ap. No idea why there is not a patch available for the rest of the ap measures.
     
  14. PublicEnemy1

    PublicEnemy1 Newbie

    Newcomer
    1
    Tuesday
    United States
    Somewhere in the state nobody cares about
    Is anybody working on a patch like this?
     
  15. Robz8

    Robz8 Coolest of TWL

    Member
    15
    Oct 1, 2010
    United States
    I don't think so.
     
  16. PublicEnemy1

    PublicEnemy1 Newbie

    Newcomer
    1
    Tuesday
    United States
    Somewhere in the state nobody cares about
    Well, I hope that one is made soon.
     
  17. soniccomcisbr

    soniccomcisbr GBAtemp Fan

    Member
    3
    Jul 27, 2014
    Brazil
    Fortaleza, Brazil
    At least a remake for 3ds is coming
     
  18. Hepointatsquib

    Hepointatsquib Member

    Newcomer
    1
    Apr 17, 2018
    United States
    What the hell are you doing?
    Ok, so after an update, it seems that M&L Partners in Time stopped working for some reason, it crashes on a white screen after the "Nintendo" screen, when I Know before it did work. I tried messing with some settings (clock speeds) but couldb't get it to work
     
  19. Robz8

    Robz8 Coolest of TWL

    Member
    15
    Oct 1, 2010
    United States
    How long was the white screen there?
     
  20. Marko76

    Marko76 GBAtemp Psycho!

    Member
    11
    Aug 19, 2015
    United Kingdom
    Clydebank
    When I load it the game white screens for about 2 mins then loads and plays perfectly.
     
    Hepointatsquib likes this.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice